bitcoinplein

Bitcoin beroert financiële wereld

bitcoin
bitcoin

De digitale munt Bitcoin beroert de gemoederen. Na een steile groei is ze nu ten prooi aan een al even spectaculaire crash. Maar het idee van een volledig digitale munt zal niet meer verdwijnen.


Bitcoin werd in 2009 in het leven geroepen door Satoshi Nakamoto, een mysterieuze hacker (of wellicht een groep van hackers). De vroege gebruikers van het betaalmiddel waren doorgaans libertijnse technologiefans en voorstanders van de goudstandaard, die vastbesloten waren te ontsnappen aan de controle van de overheid. Een van de beruchtste plekken waar Bitcoin gebruikt wordt, is Silk Road, een marktplaats in een geanonimiseerd deel van het web dat Tor heet. Daar kunnen de gebruikers een bestelling plaatsen - doorgaans voor illegale drugs - en betalen met bitcoins.

Intussen aanvaarden ook sommige legale firma’s de bitcoins. Firma’s als BitPay bieden omwisseling in dollars tegen de spotprijs aan. De vergoedingen liggen doorgaans veel lager dan wat de kredietkaartmaatschappijen of de banken aanrekenen, vooral als het om bestellingen in het buitenland gaat.

Bitcointransacties kunnen bovendien niet ongedaan gemaakt worden; fraudeurs kunnen dus de retailers niet tekortdoen. Een technisch obstakel is wel dat het enkele minuten duurt om de authenticiteit van de bitcoins te checken.

Ondertussen zijn er her en der al een aantal Bitcoin-alternatieven ontstaan. Het kan zijn dat nog grotere financiële spelers het strijdperk betreden. Een onderneming als Visa zou bijvoorbeeld haar eigen goedkope, kant-en-klare internationaal betalingssysteem kunnen lanceren, stelt Gallippi van BitPay. En wat als een land besluit algoritmisch geld uit te geven?

Bitcoin zou dan waarschijnlijk over de kop gaan. Maar zelfs als dat gebeurt, hebben zijn bedenkers toch iets bereikt. Net zoals Fanning. Napster en andere diensten die het mogelijk maken bestanden te delen, hebben de muziekindustrie ertoe gedwongen de handen in elkaar te slaan met onlinediensten als iTunes of Spotify. De koers van de bitcoin kan instorten, de gebruikers kunnen plots op een andere munteenheid overschakelen, maar de kans is groot dat een of andere vorm van digitaal geld een blijvende indruk zal maken op het financiële landschap. (The Economist)


Hier Bitcoins kopen en verkopen

Gemiddelde Bitcoin prijs (info)

vraagaanbodlaatstvolume

Live Bitcoin - Euro koersen

Bitcoin Kraken <> Euro 24 uur 

Bitcoin.de <> Euro 48 uur 

.

 1 bitcoin in euro   bitcoinplein.nl   bitcoins kopen   nieuws bitcoin   bitcoins ideal   bitcoin ideal   bitcoin nieuws   bitcoin koers   bit coin   bitcoins nieuws   bitcoin kopen ideal   bitcoin to euro   bitcoin verkopen   bitcoins kopen ideal   bitcoins   bitcoin    bitcoin nl   koers bitcoin   buy bitcoin   buy bitcoins   bitcoin euro   koop bitcoin   bitcoin aanschaffen   bit coins  bitcoins Litebit